דבש ; לא כל מה שחשבתם

דבש

יש שצורכים דבש ואימצו אותו כחלק מאורח חיים בריא ויש שצורכים אותו בעיקר סביב חגי תשרי ובפרט בראש השנה לשנה טובה ומתוקה… אבל מה באמת יתרונותיו והאם בכלל נחשב למזון בריאות?

הדבש הוא מזון טבעי הנאגר על-ידי דבורים מצוף פרחים. מדי יום הדבורים העמלות אוספות במשך כחצי שעת עבודה צוף מ 50-100 פרחים ונושאות אותו לכוורת להמשך עיבודו לדבש. כבר במעופה, הדבורה מפרישה חומרים מקיבתה לשם עיבודו וזו בדיוק הסיבה בגינה חלק מהטבעונים יימנעו מצריכת הדבש שכן נחשב למזון הדבורים בעונות בהם אין פריחה..

טעמו של הדבש, צבעו, ריחו, מרקמו וצורתו מתאפיינים בהתאם למין החרק שהפיק אותו, מקורות הסוכר (הצוף) וכמובן אזור הגידול ועונת הגידול של הפרח ממנו אספה הדבורה את הצוף. איכותו של הדבש נמדד על פי צבעו ומקורות גידול הצמחים.

ישנן רמות איכות שונות לדבש כאשר דבש איכותי בסיסי נחשב לדבש שלא חומם ולא תוסף בסוכר באף שלב משלבי רדייתו או איסופו. בארץ, הדבש הכהה, מפרחי אבוקדו או אקליפטוס נחשב לדבש עם ריכוז גבוה יותר של מינרלים ביניהם: אשלגן, ברזל, זרחן נתרן ומגנזיום וכן שיעור גבוה יותר של נוגדי חימצון.

דבש איכותי ביותר הנחקר כבר למעלה מ 25 שנה הוא דבש המאנוקה. דבש זה מופק מפרחיו של שיח הנקרא Leptospermum Scoparium , הגדל באזור נידח ולא מיושב בניו-זילנד שהינו בעל עמידות לחום ויכולת אנטי בקטריאלית משמעותית שאפקטיבית אפילו בטיפול בחיידק האליקובקטר פילורי. בשנים האחרונות, רבים בעולם צורכים את דבש המאנוקה באופן יומיומי לטיפול באלרגיות, חיזוק מערכת החיסון ובאופן כללי למניעת מחלות.

דבש נחשב למזון טבעי אבל רבים מאיתנו לא יודעים שהוא מתוק פי 1.5 מהסוכר הלבן. אומנם נכון שרובו מורכב מפחמימות פשוטות בדיוק כמו הסוכר, אולם הדבש מכיל גם וויטמינים, מינרלים וחלבון שמעניקים ערך תזונתי גבוהה יותר, בעוד שמבחינה קלורית, הוא אפילו "עני" ב 80 קלוריות ל- 100 גרם מהסוכר.

להלן כמה מיתרונותיו הרפואיים של הדבש:                                                 

1. טיפול בשיעול – סקירת מחקרים שפורסמה בשנת 2014 בכתב העת Canadian Medical Association Journal. מצאה כי למנה יחידה של דבש (חצי כפית עד שתי כפות) בלילה עשויה להיות השפעה קלה על שיעול ושינה בילדים מעל גיל שנה (אין לתת דבש לילדים מתחת לגיל שנה!). לדברי החוקרים המחקרים מצביעים על כך שדבש יעיל יותר בהפחתת שיעול ושיפור השינה מאשר תרופות לדיכוי שיעול. עם זאת הם מציינים כי הנושא נבדק בילדים, אך לא במבוגרים..

קצת פרקטיקה – יש הרבה מתכוני סירופים המערבים דבש אבל להלן שניים מהפשוטים שבינהם: מוסיפים 5 כפות דבש למיץ שנסחט מלימון אחד, מערבבים היטב ונוטלים כפית אחת כל שעה. לחילופין, ניתן לקצוץ בצל וחצי, לערבב עם 6 כפות דבש וליטול כפית מהתערובת כל שעה. 

2. ריפוי פצעים- הסגולות של הדבש מסייעות בחיטוי והגלדה של פצעים מסוגים שונים כמו חתכים, כוויות, פצעי לחץ ואפילו אקנה. אפילו בתי חולים משתמשים בדבש במצבים מסוימים, לאחר שמחקרים רבים הוכיחו את יכולות ריפוי הפצעים שלו.                                                                                                                                   

כך למשל, מחקר שפורסם בשנת 2012 בכתב העת Spinal Cord בדק את היעילות של דבש רפואי כטיפול בפצעי לחץ בנפגעי חוט שדרה ומצא כי כבר אחרי שבוע של טיפול בדבש, כל התרביות שנלקחו מהפצעים חזרו עקרות – כלומר ללא צמיחה של חיידקים. בקרב מעל ל-90% מהמטופלים היה ריפוי מוחלט של הפצע לאחר 4 שבועות של טיפול, והצלקת שנוצרה הייתה גמישה ורכה. מחקר שנערך באירלנד ב 2008 אודות ריפוי כיבי סוכרת, הראה תוצאות ריפוי והחלמה דומות.

קצת פרקטיקה – לטיפול בפצעי לחץ ותפרים, ניתן למרוח שכבה דקה של דבש ישירות על הפצע או על החתך. יש לחזור על הפעולה מידי 6 שעות.

3. לסובלים מעצירות- לפי הרפואה הסינית, דבש הוא בעל איכות מחממת ומלחחת הפועל על המעיים והגוף כולו ולכן יכול להתאים במקרי עצירות על רקע קור ויובש.

קצת פרקטיקה – בבוקר, על בטן ריקה לערבב כפית דבש בכוס מים חמימים (לא יותר מטמפ' של 40 מעלות) עם רבע לימון סחוט.

יש לזכור כי יש גם סכנות בנטילת דבש בעיקר לאנשים הרגישים למוצרי כוורת וכן במקרים נדירים שבהם נמצאים נבגים של החיידק בוטולינום (ראו ערך "בוטקס") בדבש, חיידק שעשוי לגרום לזיהום מסכן חיים.

לסיכום, הדבש הינו מוצר כוורת נהדר, טבעי ומלא ביתרונות בריאותיים ולכן, אם כבר רוצים בהמתקה, אני בעד כזו שתתן לנו עוד כמה יתרונות בריאותיים מעבר לפחמימות פשוטות וקלוריות, ולכן דבש עדיף על סוכר, כל עוד נצרוך ממנו במידה ובמתינות.

בכל מקרה בו אנו משתמשים בדבש, יש להשתמש בו כאשר הטמפרטורה שלו אינה עולה על 40 מעלות בכדי לא לפגוע בתכונותיו הנוגדות זיהום והנוגדות חיידקים שלו. והוא אולי מתוק וטעים, אך מומלץ לצרוך ממנו בכמויות קטנות בשל ערכו התזונתי הדל והסכנות הטמונות בצריכה מופרזת שלו.

לבריאות טובה ושנה מתוקה,

עדי